piątek, 30 października 2015

Tort.

#duży #najlepiej_okrągły #ładnie_ozdobiony #niekonwencjonalny #ale_smaczny #czekoladowy #piętrowy #personalny #a_może_muffinka # o sztuce cukierniczej
 #tort w roli głównej.



www.deon.pl



 

PROJEKT TORT WESELNY

  • Pierwszym ważnym krokiem jest zastanowienie się, z usług której znanej Nam cukierni chcielibyśmy skorzystać. Niestety, bardzo rzadko cukiernie organizują degustację tortów, dlatego musimy zdać się na zdobyte wcześniej doświadczenie, wspomnienia naszych kubeczków smakowych, bądź zaczerpnąć rady znajomych, rodziny.
  • Następnie wybieramy spośród gamy różnorodnych smaków tj. czekoladowy, truskawkowy, owoców leśnych, gruszkowy, malinowy, wiśniowy, na bazie bitej śmietany, ten jeden wyjątkowy. W przypadku tortów piętrowych można zdecydować się na kilka aromatów.
  • Punkt trzeci. Najważniejszy. Kształt. Chyba każda z Nas zastanawiała się już nad tym „wymarzonym”, wydaję mi się, że nie istnieją żadne, nawet najmniejsze ograniczenia, wszystko zależy od naszej wyobraźni. 



 
    www.stylowi.pl
    Tort piętrowy
     Uważany jest za najbardziej praktyczny z tortów. Dzięki kilkuelementowej konstrukcji można zaszaleć nie tylko ze smakami danego "piętra", ale także ozdobami. Bardzo modne są ozdoby z żywych kwiatów, doskonale nadają się: eustomy, gerbery, orchidee, a nawet bardzo popularne i wszystkim znane goździki. Doskonale sprawdzającym się   ozdobnikiem jest również masa cukrowa, wykonana z cukru pudru, spożywczej glukozy, żelatyny i wody. 
    Różnorodne barwniki, ozdoby cukiernicze nadają ciastu niepowtarzalnego charakteru, a zwyczajne ciasto staje się dziełem sztuki.







    www.slub-wesele.biz




    Tort na stelażu
    Bardziej praktyczny, jednak mniej efektowny ?
    Zdania są podzielone. Myślę, że największą zaletą tego rodzaju tortu jest łatwość jego przechowywania. Warto zapytać, czy w restauracji, w jakiej odbędzie się nasze przyjęcie weselne, nie sprawi problemu jego przechowanie w chłodni, czy lodówce, gdzie problem powstaje w tortach podawanych " w całości".







    www.stylowi.pl


    Tort muffinka?
     Czy tort musi być tradycyjny ?
     Zdecydowanie nie!
    Nowe, nie oznacza złe.
    Jeżeli chcemy, aby nasze wesele zostało na długo w pamięci naszych gości, może właśnie to jest sposób, aby zdobyć ich uznanie. Smaczniejsze, bardziej efektowne, a przede wszystkim ciekawie podane, z elegancją, ale i poczuciem humoru. " czy kilka ciasteczek, to nadal tort?" ;)








    Wczoraj zapytałam moją koleżankę: "Jaki jest Twój wymarzony tort ślubny?"
    A:" Piętrowy, różowa masa cukrowa z perełkami, smak truskawkowy, a i może jeszcze brokat."

     W tym momencie zrozumiałam jedno. Tort to sztuka cukiernicza, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia...
    ...

    Umiejętności cukiernika.
    I ewentualnie budżet Młodej Pary ;)
     


1 komentarz:

  1. Nie przepadam za tortami na stelażach. U nas był piętrowy, masa cukrowa była wymodelowana tak, że wyglądałaby, ajkby była pikowana, a ostatnio u kuzynki jedliśmy taki z muffinów. Extra! Mi się ten pomysł bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń